Derma Kragujevac | Uklanjanje bradavica
386
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-386,page-child,parent-pageid-159,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Uklanjanje bradavica

Uklanjanje bradavica je proces prilikom koga se sa površine kože odstanjuje bradavičasto tkivo. Bradavice najčešće nastaju pod uticajem virusa a redje genetskom predispozicijom. Intervenciju treba obaviti čim se primeti bradavica jer su bradavice najčešće infektivne i mogu se proširiti na druge delove tela kao i na bliske osobe.

 

Postoji 6 tipova bradavica:

 

  • Obične bradavice (verrucae vulgaris)

Obične bradavice mogu se pojaviti bilo gde na licu ili telu. Ipak, najčešće se stvaraju na šakama, stopalima ili kolenima. Površina im je gruba, čvrsta i kružnog oblika. Ova vrsta bradavica se širi kada je koža vlažna ili mehanički povređena.

 

  • Zaravnjene bradavice (verrucae plane)

Zaravnjene bradavice se javljaju na licu, vratu, grudnom košu i stomaku.

 

  • Končaste bradavice

Končaste bradavice se pojavljuju na licu, na kapcima, na usnama, vratu, licu, pazuhu ili preponama, a izgledaju kao hrapavi končići koji rastu iz jedne osnove.

 

  • Moluske bradavice (molluscum contagiosum)

Moluske bradavice su u obliku mehurića ili bubuljičica, te ih pacijenti ni ne povezuju sa bradavicama, a izuzetno su zarazne i brzo se rasejavaju, pa se preporučuje energično lečenje. Često se javljaju kod dece i omladine.

 

  • Mozaične bradavice

Mozaične bradavice stvaraju se na stopalima (kao ploče) te mogu biti veoma bolne, s obzirom na to da trpe težinu celog tela. Često se mešaju sa kurjim okom. Brzo i lako se šire, a teško leče.

 

  • Polne ili genitalne bradavice – kondilomi

Polne bradavice javljaju se na i oko genitalija, a prenose se polnim putem. Najčešće su pečurkastog ili karfiolastog oblika. Vreme inkubacije je od 2 do 6 meseci.

 

Moguće ih je ukloniti na više načina, jedan od njih je:

 

Uklanjanje elektrokauterizacijom (spaljivanje izraslina na koži strujom visoke frekvencije)

 

Uklanjanje bradavica elektrokauterizacijom je najefikasniji način skidanja bradavica sa kože ili sluzokože. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji. Anestezija može biti u obliku kreme koja se nanosi na kožu pola sata pre intervencije ili anestezije iglom najmanjeg prečnika kada se 2% Lidokain ubrizga direktno u područje gde se nalazi bradavica. Prvi vid anestezije pogodan je za male promene na licu, vratu i genitalijama. Kada se promena nalazi na stopalima, šakama ili ukoliko je veličine preko 5 mm, neophodna je anestezija iglom da bi intervencija bila bezbolna. Nakon anesteziranja, elektrokauterom se predje površina bradavice, pri čemu ona ispari. Ovakva intervencija ostavlja suvu krastu a nekada i udubljenje u koži. Tokom naredne dve nedelje krasta se izdiže, popunjava udubljenje i nakon otpadanja kraste ostaje mlada koža koja je ravna sa okolnom kožom. Tokom dva meseca od uklanjanja bradavice, boja kože se izjednačuje sa okolinom. Ako je promena bila veća od 5 mm, može ostati nešto svetlija koža na mestu uklanjanja promene.

 

Nakon uklanjanja bradavica na ovaj način, poželjno je da pacijent mesto intervencije tretira samo antibiotskim praškom.

Profesionalni medicinski i kozmetički tretmani

Naš moderno opremljen studio za negu lepote odiše opuštajućom atmosferom.
Tretmani lica i tela, nega kože, depilacija, anticelulit program, elektro epilacija, mezoterapija, fitopiling terapija, profesionalno šminkanje i ostale kozmetičke i estetske usluge su samo deo onoga što nudimo.

Budite zdravi, lepi i zadovoljni sobom!